Hørt om lønnstrekk? Hva betyr det når lønnen din blir trukket? Det er når en långiver går til retten for å få pengene tilbake, vanligvis ut av lønnsslippen din. En domstol kan pålegge en skyldner å få en viss prosentandel av inntekten trukket for å betale ned forfalt gjeld. Lønnstrekk beskriver denne praksisen. Hvor mye av en arbeiders lønn som kan holdes tilbake av ulike årsaker, er regulert av lov. Lønnsbeslag er en vanlig metode for å inndrive gjeld.

Lønnstrekk fra kreditorer

Etter at andre innkrevingstiltak har mislyktes, kan kreditorer ty til lønnsutlegg for å hente inn noe av tapene sine. Kreditorer kan ikke bare ta penger ut av lønnsslippen din som skattemyndighetene gjør; de trenger en rettskjennelse først.

Den første fasen i denne prosedyren er et søksmål anlagt av kreditorene dine fordi du ikke klarte å foreta betalinger. Hvis retten dømmer til fordel for kreditor, vil de utstede en utleggsordre og varsle arbeidsstedet eller finansinstitusjonen din. Inntektene dine kan bli redusert av din arbeidsgiver eller en bank til gjelden er nedbetalt.

Ulike type lønnstrekk

Du kan få penger tatt ut av lønnsslippen din, eller lønnen din kan bli belastet deg. Hvis en kreditor saksøker deg og vinner, vil retten tvinge arbeidsgiveren din til å holde tilbake penger fra lønnsslippen din.

  • Lønnstrekk: Når skattemyndighetene eller en domstol beordrer penger som skal tas ut av lønnsslippen din, kalles prosessen lønnstrekk.
  • Ikke-lønnstrekk: Skattemyndighetene eller en domstol kan kreve inn din bankkonto, finanskonto eller personlige eiendeler hvis du skylder etterskuddsskatt eller barnebidrag, men de kan ikke trekke lønnen din. En avgift gjør det mulig for en kreditor å ta penger umiddelbart fra bankkontoen din for å gjøre opp en gjeld. Når en bank blir gjort oppmerksom på at rettslige skritt blir tatt mot en kunde, vil den vanligvis fryse kundens konto og overføre eventuell utestående gjeld til kreditoren som anla søksmålet.

Hvordan fungerer lønnstrekk?

En rettskjennelse er vanligvis nødvendig for et lønnstrekk. Når en debitor blir saksøkt for ikke å betale sine forpliktelser, starter prosedyren offisielt. Dersom skyldneren taper i retten, kan dommeren gi utleggsdom, som pålegger skyldnerens arbeidsgiver å ta ut en viss prosentandel av skyldnerens disponible inntekt. Debitors lønn kan bli redusert inntil gjelden, inkludert gjeldende renter og advokatutgifter, er betalt i sin helhet.

Lønnstrekk kan imidlertid ofte iverksettes uten først å innhente rettskjennelse. Hvis en låntaker misligholder sine studielån, for eksempel, kan inntektene deres bli redusert selv i fravær av en rettsdom. Hvis noen skylder restskatt, kan skattemyndighetene ta penger direkte fra lønnsslippen eller bankkontoen deres.

Årsaker til lønnstrekk

Lønnstrekk kan skyldes mange forskjellige typer forfalt gjeld, inkludert:

Barnebidrag

En forelders evne til å betale barnebidrag kan bli betydelig redusert hvis en domstol godkjenner lønnstrekk. Hvorvidt forelderen forsørger en annen ektefelle eller et barn, samt om de har vært for sent i mer enn 12 uker eller ikke, vil avgjøre det nøyaktige beløpet. Opptil 65 % av foreldrenes hjembetaling kan være i fare i enkelte tilfeller.

Kredittkortgjeld

Kredittkort og personlige lån lar låntakere ha tilgang til kreditt uten å stille sikkerhet. En kreditor kan søke en rettskjennelse for å redusere lønnen din hvis du faller på etterskudd med gjeldsbetalingene dine og kontoen er tilordnet samlinger. Det varierer hvor mye av lønnen din kan reduseres for å betale ned forbruksgjeld.

Misligholdte skatt

If your tax debt remains unpaid for a long period of time, the tax authorities can seek to collect your wages without first obtaining a court order. Your adjusted gross income and the number of dependents you claim are what determine your tax liability. The IRS will issue many letters, including a final notice of intent to pay, before you begin a deferral.

Gjeld fra studielån

Hvis du ikke betale ned studielånene dine, har långiveren din rett til å få utbetalt lønnen din av arbeidsgiveren din. Du kan bare ha 15% av din disponible inntekt redusert for studielånet. Som i lignende situasjoner er en rettskjennelse strengt tatt ikke nødvendig for utlegg i denne saken.

Hva du skal gjøre når du får et lønnstrekk varsel

Kontroller nøyaktigheten av alle utsagn ved å lese kjennelsen grundig. Bekreft at det er gjelden din og at du ikke tidligere har betalt den. I så fall bør du tenke på hvor mye penger som vil bli fjernet og hvordan det vil påvirke budsjettet ditt. Etter det, bestem deg for hva du skal gjøre. Hvis du ikke har gjort det før, bør du snakke med en forbrukeradvokat eller noen fra kommunens rettshjelpstjeneste om alternativene dine. Tre primære veier er åpne for deg:

  1. Lag nye ordninger: Sjekk økonomien din, finn ut hvor mye du skylder og hvor mye du kan betale, og ring deretter kreditoren din for å diskutere en mulig betalingsplan. Både kreditorer og låntakere beholder denne muligheten til enhver tid.
  2. Bestrid kjennelsen: Du har rett til å sende inn en innsigelse mot utlegg i retten hvis du føler at den ble utstedt feil, vil føre til overdreven skade eller blir urettferdig implementert. Tid er av essensen. Du kan bare ha fem virkedager på deg til å klage på vedtaket.
  3. Ikke kjempe mot å trekke: lønnstrekk kan betales i sin helhet på en gang eller i parter som spesifisert i dommen. Selv om lønnstrekk vil vises på kredittposten din, kan du fortsatt være i stand til å låne penger fra slektninger eller få et personlig lån for å betale ned dommen og få litt umiddelbart pusterom fra byrden med å foreta betalinger.

les mer: Hva er inkasso?