Finans

Hva er inkasso?

Hva er inkasso

Kreditorer og andre parter kan ta rettslige skritt for å innhente utstående krav. Metoden de velger for å oppnå dette kan bestemmes av vilkårene i kredittavtalen din og statusen til gjelden din. Tvangssalg og inkasso er de to metodene som benyttes.

Tvangssalg: kun eiendeler, som bil og eiendom, som er spesifisert i låneavtalen er i stand til å bli tvangssolgt. Sikkerheten er ofte objekter som kjøpes med lånet, for eksempel et kjøretøy eller bolig, selv om det kan være noe annet som TV hvis dette er spesifisert i kontrakten.

Inkassobyrå: kan leies inn av utlånere eller organisasjoner for å bistå i inkassovarsel prosessen.

Forklarer inkasso

Hvis du ikke har betalt betalingene dine i tide og ikke har svart på purringer, vil kreditorene være nødt til å sende et inkassovarsel. For å få dekket utstående krav, bruker kreditorer ofte et inkassobyrå. Inkassobyråer bruker et bredt spekter av verktøy, inkludert skriftlige forespørsler, purreprosesser og til og med tvangsfullbyrdelse hvis en tvangsfull rettighet til kravet er sikret. Hvis du ikke har muligheten til å betale utstående kra, kan dette føre til inkassosaker som også kan bli til betalingsanmerkninger. Dette påvirker din kredittscore svært negativt. Når dette skjer, ofte etter 120 eller 180 dager (for kredittkort), kan en tredjeparts inkassovirksomhet kontakte deg for å få tilbake pengene du skylder på dine forfalte regninger.

Hvordan fungerer inkasso?

Debt collection agencies are required by law to give you specific details about the debt they are trying to collect from you. A debt collection notice is sent to ensure that the debt is legitimate and to give you information on how to change/complain about the amount if it is incorrect. The amount owed, the name and contact information of the original creditor, the account number associated with the debt, and information about how to dispute the debt if you don’t believe it’s yours should all be included in the notice.

Etter 30 dager etter å ha mottatt inkassovarselet, kan du skrive et tvistebrev der du bestrider gjelden og forklarer hvorfor du ikke kjenner igjen beløpet det søkes om. De kan ikke starte innkreving med mindre de gir deg bevis på gjelden, for eksempel en fakturakopi, etter å ha mottatt brevet ditt.

Inkassobyråer kan kontakte deg på en rekke måter: via telefon, via post, via tekstmelding eller e-post, eller til og med ved å banke på døren din. De kan forsøke å bekrefte informasjonen din ved å kontakte andre som kjenner deg, enten via sosiale medier eller personlige forhold. Likevel er de begrenset fra å kontakte sine kjære mer enn én gang eller forklare motivasjonen deres for å gjøre det. Enkelt sagt vil et inkassobyrå stoppe ved ingenting (innenfor juridiske grenser) for å tiltrekke din oppmerksomhet.

Inkassoprosessen

Fremgangsmåten for å innhente gjeld er ikke standardisert. Hvis du misligholder et lån eller gebyr, kan långiveren eller organisasjonen iverksette følgende handlinger:

  • Bruk et inkassobyrå
  • Salg av gjeld til et inkassobyrå
  • Dersom lånet er sikret med pant i kontrakten, kan gjenstandene overtas.
  • Ta deg til retten

Ikke se bort fra melinger og e-post fra et inkassobyrå. Det er lurt å snakke med inkassobyrået om en mulig betalingsplan eller andre løsninger. Problemet forsvinner ikke av seg selv. Du har også muligheten til å benytte deg av en gratis finansiell rådgiver, som oss i ZeroFinans, som kan bistå med råd og veiledning lånet og hvordan best du kan refinansiere hele eller deler av utstående beløp.  

Før det iverksettes inkassotiltak, må alle eiendommer som er overtatt, fryses. Inkassobyrået har forbud mot å legge til tilleggsgebyrer til dette beløpet. Etter overtakelse kan du bruke kontoutskriften som bevis på hele gjelden din. Långiveren din vil gi deg dette innen 7 dager etter salget av den overtatte eiendel. Få en kopi fra utlåner hvis du ikke har den lett tilgjengelig.

Avslutning:

Inkasso er en kjedelig og ubehagelig prosess for alle involvert. Likevel, det første trinnet i å reparere din økonomiske situasjon er å erkjenne at du har et gjeldsproblem og ta ansvar for det. Hver gang du befinner deg i økonomiske problemer, er det viktig å beholde roen og være fokusert på å finne en løsning. Å gjøre det kan ivareta din økonomiske stilling, eiendeler og fornuft. ZeroFinans er her for å hjelpe på alle måter vi kan. Vi er her for å ta hånd om eventuelle problemer du har med inkasso og betalingsanmerkninger, og gi deg råd og veiledning om hvordan vi kan best løse problemet.

Les mer: Slik får du bedre rente på boliglånet

Related Posts