Finans

Slik får du bedre rente på boliglånet

get a better interest rate on the mortgage

Enten du sparer til en regnværsdag, til noe du ønsker, eller en familieferie, kan en lavere boliglånsrente være en fin måte å spare flere tusen i måned på. Lavere rente på boliglånet betyr lavere månedlige betalinger og mindre penger brukt totalt sett. Kjøp av eiendom bør gjennomføres til rett tid i livet ditt. Selv i dagens høye renteklima, er det skritt du kan ta for å sikre at du får den beste boliglånsrenten som er tilgjengelig. Her er noen mulige måter å spare penger på boliglånet ditt, både i begynnelsen og gjennom lånets varighet.

Få et boliglån med fast rente

Før du søker om et boliglån bør du også vurdere om du foretrekker et lån med fast eller flytende rente. Det er fordeler og ulemper med begge, men et fastrentelån kan hjelpe deg å spare penger på rentebetalinger. For eksempel annonseres ofte renter på boliglån med flytende rente som er lavere ved starten av låneperioden, men renten kan svinge voldsomt senere i låneperioden, og er vanskelig å forutse. Et fastrentelån kan spare deg for mye penger hvis du får dette når rentene er lave og markedet går bra. I tillegg vil det å vite at utgiftene dine forblir stabile over tid gi deg trygghet og god oversikt over økonomien hver måned.

Forbedre kredittpoengene dine

Hvis du leter etter måter å redusere boliglånsrenten på, er å øke kredittscore et godt sted å starte. Selv om det å ha en lav kredittscore ikke vil forhindre deg i å få et lån, kan det bety at du må betale en mye høyere rente enn nødvendig. For de fleste standard boliglån må du ha en kredittscore på 51 eller høyere for å bli ansett som en kunde med lav risiko. Men de med høyest kredittscore kvalifiserer for de mest konkurransedyktige boliglånsrentene (vanligvis 71 eller høyere). Jo lavere renten en utlåner tilbyr, desto større er utlånerens tillit til din kapasitet til å foreta betalinger på lånet.

Spar mer egenkapital

Hovedregelen er at du må ha spart minimum 15% av boligens verdi når du skal du skal søke om et boliglån. Hvis du har tilgang på opptil 20% eller mer, vil du ha muligheten til få en mye bedre boliglånsrente enn hvis du kun har 15%. Hvis du reduserer boliglånssaldoen ned til mindre enn 80% av boligens verdi, kan du spare mye penger hver måned.

Forhandle med banken din

Videre er renten på boliglånet ditt omsettelig, noe som de fleste ikke er klar over. Å be banken om en lavere rente kan virke skummelt, men det verste som kan skje er avvisning. Rentereduksjoner er ikke garantert, men mange långivere har et ønske om å beholde sine kunder så lenge som mulig. De med fantastisk kreditthistorier har en tendens til å oppleve dette oftere. Hvis du finner en bedre rente et annet sted som tilsvarer din kredittverdighet, kan du be din nåværende långiver å matche den.

Styringsrenten

Norges Bank har ansvaret for å fastsette styringsrenten i Norge. Selv om det går bra med norsk økonomi, har sentralbanken merket seg at den avtar og at høyere inflasjon reduserer folks kjøpekraft. Styringsrenten, eller foliorenten, er den offisielle renten. I mars økte Norges Bank styringsrenten med 25 basispunkter, til en ny all-time high på 3 prosent. Sentralbanken har nevnt at økningen er nødvendig for å stoppe inflasjonen som er mye høyere enn forventet. Høyere lønnsvekst og en svakere krone enn forventet kan imidlertid føre til høyere inflasjon i fremtiden. Norges Banke mener derfor at styringsrenten må heves til et litt høyere nivå enn først planlagt for å få inflasjonen ned. Det forventes at styringsrenten vil øke til 3,5 % innen slutten av sommeren.